Skip to main content

Verbindingsweg

Nieuwsbrief Stichting Zenderen File vrij

December 2021

Het is al weer lang geleden dat we naar buiten zijn getreden met nieuws. In de afgelopen maanden was er ook niet zoveel nieuws te melden, ook al gaf de regionale krant soms een ander beeld.

Waarom dan nu wel weer nieuws van ons?

Omdat woensdag 1 december 2021 zowel de Stichting Zenderen File vrij als de Stichting Dorpsraad Zenderen hebben ingesproken in de vergadering van de commissie verkeer & vervoer van Provinciale Staten. We willen de informatie via de systematiek van vraag en antwoord proberen zo duidelijk mogelijk weer te geven. Mocht deze wijze niet duidelijk zijn, het staat jullie vrij om ons vragen te stellen die wij zo goed als mogelijk zullen beantwoorden. Vragen kunnen worden gesteld via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voor de leesbaarheid van de nieuwsbrief voorafgaande een verduidelijking:
N743 = de provinciale weg die loopt van Almelo naar Hengelo
N744 = de provinciale weg die loopt van Albergen naar Zenderen

Waarom hebben beide Stichtingen op 1 december jl ingesproken?
De commissie verkeer (hier zitten Statenleden die hun fractie vertegenwoordigen op het onderwerp verkeer) besprak een ontwerpbesluit: Investeringsvoorstel en start ruimtelijke procedure aanleg Vloedbeltverbinding middels Provinciaal Inpassingsplan (PIP). De commissieleden bereiden de besluitvorming voor hun eigen fractie voor door het stellen van vragen aan de insprekers en de gedeputeerde (het dagelijks bestuur van de provincie en portefeuillehouder verkeer). Inspreken was dus belangrijk. Niet alleen beide Stichtingen spraken in, ook de Stichting Dorpsbelangen Bornerbroek, bewoners van ’t Vleer, burgemeester van Borne en wethouder van Almelo hebben de commissieleden van informatie voorzien.

Wat is een PIP en waarom wordt aan de leden van Provinciale Staten voorgesteld dit toe te passen?
Een PIP wordt voorgesteld als meerdere overheden betrokken zijn in een besluit dat de ruimtelijke ordening betreft. Een van de voorgestelde tracés voor een rondweg om Zenderen, treft het grondgebied van de gemeente Almelo. Het gaat hier om de zgn bundeling A1/A35. Dit tracé gaat 6 kilometer over Borns grondgebied en 600 meter over Almeloos grondgebied. Een rondweg om Zenderen zal gevolgen hebben voor inwoners van beide gemeenten. Via een PIP is voor burgers één loket beschikbaar waar vragen gesteld kunnen worden, maar waar ook eventuele bezwaren ingediend kunnen worden.

Wie doet het voorstel aan de leden van Provinciale Staten?
Omdat de rondweg het grondgebied van zowel de gemeente Borne als de gemeente Almelo kan raken, is er een projectteam samen gesteld. In dit team zitten vertegenwoordigers van de beide gemeenten en de provincie. Dit projectteam heeft tot taak om te onderzoeken wat het beste tracé is voor een rondweg, maar ook om voorstellen te doen hoe het proces moet verlopen om tot uiteindelijke planning en aanleg van de rondweg te komen. Uiteindelijk doen Gedeputeerde Staten een voorstel aan Provinciale Staten op basis van het advies van het projectteam. Provinciale Staten besluit, waarbij de inspraakreacties worden meegewogen.

Hoe komt het advies van de Projectgroep tot stand?
De projectgroep moet werken binnen een vooropgesteld kader. Dit kader is tot stand gekomen in overleggen tussen de gemeenten Almelo, Borne en de Provincie. Het kader waarbinnen de Projectgroep moet werken is als volgt:

  • Minder verkeer op de A1/A35 (ambitie 5%);
  • Een robuust wegennet
  • Minder verkeer op de N743 door Zenderen (ten minste 30%) en evenredige afname op de N743 door Borne.

Dit kader geeft duidelijk een gelaagdheid aan. Een omleiding om Zenderen is van belang voor Zenderen, maar een veel groter belang is dat regionaal een oplossing wordt gezocht voor de verkeersproblematiek in Twente. Met andere woorden, Zenderen kan meeliften op een grotere problematiek.

Wat heeft de Projectgroep precies onderzocht?
Met hulp van deskundigen zijn verschillende varianten van rondwegen om Zenderen onderzocht en getoetst aan de 3 uitgangspunten zoals in het kader vermeld.
Deze varianten hebben de volgende benamingen (daarbij zijn de exacte tracés nog niet 100% duidelijk):

  • Bundeling A1/A35 (tracé dat vanaf de Albergerweg met grote boog de N743 kruist en dan via de kleine doorbraak naar de Bornerbroeksestraat leidt)
  • Spoortracé (trace dat vanaf de Albergerweg met een grote boog de N743 kruist en vervolgens bij het spoor parallel loopt en aansluit op de Hosbekkeweg bij het arrestantencentrum.
  • Korte boog een variant die door de gemeente Almelo is ingebracht en die het tracé vanaf de Albergerweg naar de N743 behelst. Ter hoogte van Twence kan het verkeer dan richting Almelo of Zenderen.

Wat is het resultaat van deze onderzoeken?

Bundeling A1/A35: Heeft de minst negatieve milieueffecten (bij verdere inpassing zal veel aandacht worden besteed aan een goede landschappelijke inpassing, behoud/compensatie van alle natuur en recreatieve waarden), voldoet het meest aan de uitgangspunten zoals in het kader gesteld. De Vloedbeltverbinding ‘Bundeling A1/A35’ is voorbereid om in de toekomst op de A1/A35 aan te sluiten als verdergaande investering in het reguleren van de verkeersstromen in Twente. Leidt tot de beste oplossing voor de regionale verkeersproblematiek, niet tot de grootste verkeersreductie in Zenderen. Uitgangspunt is oplossing voor de regionale verkeersproblematiek, waarbij Zenderen kan meeliften in het verminderen van het plaatselijke verkeer.

Spoortracé: Heeft op termijn meer negatieve milieueffecten. In eerste instantie lijkt dit tracé de beste oplossing voor Zenderen. Dit tracé leidt volgens prognoses tot de grootste “winst” voor wat betreft afname verkeer in Zenderen. Nadeel is dat Zenderen de ondernemers in Zenderen gevonden willen worden. Nadeel is ook, dat dit tracé geen aansluiting toelaat op het knooppunt Azelo A1/A35. Op termijn zal er dus alsnog een weg moeten worden aangelegd om deze aansluiting te realiseren, met grote negatieve milieueffecten. Daarnaast betekent dit tracé een toename van verkeer bij de wijk Olthof in Borne en er moet grond verworven worden van Twickel. Met andere woorden: dit tracé voldoet aan geen van de drie uitgangspunten zoals in het kader gesteld.

Korte boog: de gemeente Almelo heeft onlangs deze variant ingebracht. Tijdens de bijeenkomst van 1 december heeft de gemeente Almelo nauwelijks over deze variant gesproken. Almelo heeft samen met Borne en de provincie opgetrokken in de Vloedbeltverbinding. Nadat Almelo de korte boog heeft ingebracht wordt op dit moment het Spoortracé ondersteund. Wat is hier aan de hand? De Vloedbeltverbinding zal volgens prognoses tot meer verkeer in Almelo leiden. Almelo ziet zich genoodzaakt het wegennet hierop aan te passen. De provincie heeft toegezegd dat Almelo hiervoor in financiële zin gecompenseerd wordt. Almelo ziet nu de kans schoon om ook uitbreiding van het wegenverkeersnet in eigen gemeente vanwege woningbouw te financieren door de Provincie. De korte boog lost niets op voor Zenderen. De T-splitsing in Zenderen (Albergerweg/Hoofdstraat) wordt slechts opgeschoven richting Almelo. Volgens prognoses leidt deze variant tot meer verkeer in Zenderen.

Wat is nu het vervolg?
Op 15 december as wordt het voorstel om een PIP toe te passen in de vergadering van Provinciale Staten besproken. Omdat Almelo niet langer het tracé bundeling A1/A35 ondersteunt wordt deze PIP best ingewikkeld. Een PIP veronderstelt dat gemeenten Almelo, Borne en de Provincie kiezen voor het tracé dat het beste voldoet aan de vooropgestelde uitgangspunten. Tot voor kort trokken Borne, Almelo en Provincie gezamenlijk op vanuit 1 visie.
Almelo kiest nu voor eigen gewin door zich terug te trekken uit eerder gemaakte afspraken en te dreigen met juridische stappen.

Wat was de inhoud van de inspraak van beide Stichtingen uit Zenderen?

Beide woordvoerders van de Stichtingen hebben aangegeven dat de bindeling A1/A35 het best voldoet aan de uitgangspunten. Het allerbelangrijkste voor beide Stichtingen is dat de bundeling A1/A35 toekomstbestendig is. Mogelijk dat de aansluiting op de A1/A35 in eerste instantie nog op zich laat wachten. Maar de mogelijkheid om aan te sluiten ligt er dan wel. Wel is nadrukkelijk aandacht gevraagd voor bewoners die geschaad worden in woongenot en bedrijfsvoering bij welk tracé dan ook.
In de Statenvergadering van 15 december volgt waarschijnlijk een besluit op het statenvoorstel.
Stichting Zenderen File vrij
Sandra Ottolander

Voor meer informatie:
Statenvoorstel nr 2021/1104308

https://overijssel.notubiz.nl/document/10778966/1/Statenvoorstel%20Investeringsvoorstel%20en%20start%20ruimtelijke%20procedure%20aanleg%20Vloedbeltverbinding%20middels%20Provinciaal%20Inpassingsplan%20(PIP)

Verkeersstudie N744 Zenderen Sweco