Voorjaarsbeurt Kloostergaarde NL-Doet gaat niet door!

Kloostergaarde
Categorie
Kloostergaarde
Datum
2020-03-14 09:30
Locatie
De Kloostergaarde

Persbericht

Helaas gaat de NLDoet dag op 14 maart niet door.

Het Oranje Fonds roept deelnemende organisaties aan NLdoet op hun activiteiten uit te stellen.
Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus vindt het Fonds het niet verantwoord om de geplande activiteiten dit weekend door te laten gaan. In overleg met de gemeente hebben we het werk in de kloostergaarde ook uitgesteld.
We zullen u berichten als we een nieuwe datum hebben gekozen

Frank van Dam, vz SISL
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws over de Kloostergaarde: 14 maart: NL DOET!!

assortimentstuin logo

Onthulling nieuwe bank en stripverhaal over Twentse Essen in Kloostergaarde tijdens NL-Doet
Het is voorjaar dus willen we samen met vrijwilligers op de NL-Doetdag, zaterdag 14 maart a.s., de Kloostergaarde haar grote voorjaarsbeurt geven. Na jaren van opruimen, schoonmaken en na twee droge zomers, gaan we ook weer bomen en struiken planten. Het gaat om bijzondere voedselbossoorten; zoals de suikeresdoorn waar je Maple Syrup van kunt tappen, notenbomen en een wilde appelboom. De struiken die we planten zijn vooral bessen; bosbes, honingbes en zwarte bes. De vrijwilligers starten om 09.30 uur.

In de middag is er in de Kloostergaarde een feestelijke onthulling van een nieuwe uitkijkbank en infoborden met een stripverhaal over de (geologische) historie van de Twentse Essen. Dit gebeurt om 13.30 uur door wethouder Herman Mulder van de gemeente Borne.
De uitkijkbank is gemaakt in een speciale curve die een mooi uitzicht biedt over de glooiende Zenderse Es en is een ontwerp van Frans Egberink (Glaslas, glasbewerking en laswerk) uit Zenderen.

Ronald van der Heide uit Utrecht (o.m. maker van striptekeningen, illustrator en sneltekenaar) tekende de strip ‘Van roggestoet en noaberschop’; de geschiedenis van de Twentse essen in beeld.
In vijf humoristische episodes vertelt hij over het ontstaan van de essen en het leven op het platteland. Vanaf de middeleeuwen (ca. 1200) wordt de lezer meegenomen langs een markevergadering in 1650, net na de Tachtigjarige Oorlog. Naar keuterboeren en landeigenaren. In 1815 werd Nederland een koninkrijk en verdwenen de markebesturen. De grond werd door koning Willem I gelijk verdeeld en er werd belasting geïnd. Na de Tweede Wereldoorlog volgde wederopbouw en werd het Twentse land klaargemaakt voor de moderne tijd via ruilverkavelingen. Woedende boeren in Tubbergen waren tegen de ruilverkaveling van 1971. Waar vroeger generaties lang een innige band hadden met hun grond werden in snel tempo nieuwe wijken en bedrijventerreinen gebouwd. Veel boerderijen werden megabedrijven die concurreren op de wereldmarkt. Er verdween steeds meer van het eeuwenoude landschap. Maar sinds kort is er weer aandacht voor herstel van de oorspronkelijke essen.

De Kloostergaarde
De Kloostergaarde is een sortimentstuin in de vorm van een Engels landschapspark, met 500 vaste plantensoorten, thematuinen en wilde groei. In het arboretum staan bijzondere (buitenlandse) boomsoorten. Ook heeft de Kloostergaarde een bijenstal en twee (biologische) groentetuinen. Oorspronkelijk was de tuin een sportveld voor de paters Karmelieten, daarna leertuin voor de land- en tuinbouwschool en sinds 2007 een openbare sortimentstuin. We werken er hard aan om de Kloostergaarde verder in haar oude glorie te herstellen en een educatieve functie te geven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frank van Dam (tel. 06-54.330.197) van de Stichting Inrichting Stad en Landschap (SISL)