Onbeperkt Borne

ErvaringsdeskundigenHandicapBorne
Categorie
Ervaringsdeskundigen Handicap Borne
Datum
2023-03-16 19:30
Locatie
Kulturhus Borne

Gezocht: mensen die écht verstand hebben van toegankelijkheid!

Weet u nog, de deurbel-actie oktober vorig jaar? Met als resultaat dat nu 70% van de winkels en horeca in Borne beter toegankelijk is met een rolstoel?

Ervaringsdeskundigen Handicap Borne timmert aardig aan de weg. Via de politiek wordt er gewerkt aan gemeente-breed beleid om op álle vlakken Borne toegankelijker te maken. Werk, school, sport, recreatie, wonen, vervoer, zorg en ondersteuning; mensen met een beperking moeten overal onbelemmerd mee kunnen doen. Hoog op de prioriteitenlijst staat een speelplaats in Borne waar ook kinderen met een beperking veilig kunnen spelen met vriendjes. En studenten van de UT hebben een website en checklist ontwikkeld om winkeliers en horeca een helpende hand te bieden om hun bedrijf beter toegankelijk te maken.

Er zijn ruim 3000 mensen in Borne met een beperking. Daarvan zijn er bijna 2000 ernstig beperkt in mobiliteit. Zij kunnen maar hele kleine stukjes lopen. En ze hebben een rollator, scootmobiel of rolstoel nodig. Zij lopen ook een groot risico om te vallen. Alleen al in Borne zijn er via de WMO 200 rolstoelen verstrekt. Ook zijn er bijna 1000 mensen met ernstige problemen met zien, en 1000 mensen met ernstige hoorproblemen. Dan zijn er nog enkele honderden mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). En tot slot zijn er 2500 mensen laaggeletterd. Zij hebben moeite met het begrijpen van b.v. brieven van de gemeente.

Toegankelijkheid is van groot belang voor deze mensen. Maar toegankelijkheid is niet voor iedereen hetzelfde. In een rolstoel kom je andere problemen tegen dan wanneer je blind bent. Daarom is het belangrijk dat de échte ervaringsdeskundigen (mensen met een beperking of hun mantelzorgers) van zich laten horen en meepraten om duidelijk te maken wat zíj nodig hebben om onbelemmerd mee te kunnen doen in Borne.

Kom donderdag 16 maart meepraten! In het Kulturhus, de start is om 19.30. We sluiten om 21.30 af. Er zijn verschillende presentaties en er is ruim tijd om met raadsleden in gesprek te gaan. Laat je stem horen en help mee Borne het meest toegankelijke dorp van Twente te worden.

Toegang is gratis. Aanmelden is fijn, maar niet verplicht.

Aanmelden bij:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Met vriendelijke groet,

Marianne Stevelink, voorzitter
06-41529740
NIETS OVER ONS ZONDER ONS
www.ervaringsdeskundigenhandicapborne.nl