Skip to main content

Algemeen

Zenderen, afvoerputje van Twente

Met goedkeuring van Gemeente Borne en/of Provincie wordt Zenderen zo langzamerhand het afvoerputje van Twente. Nadat we jarenlang op de Elhorst Vloedbelt een illegale (z.g.n. gedoogde) vuilstort hebben moeten accepteren, heeft Twence nu bedacht om het terrein, dat nu eindelijk niet meer gebruikt mag worden voor vuilstort, te gebruiken voor de bouw van een mestvergister. Ondanks dat het Bestemmingsplan dit niet toestaat, heeft de Rechtbank van Overijssel besloten groen licht voor de mestvergister te geven.


Merkwaardig in deze is, dat al vóór de Gemeente Borne er überhaupt een uitspraak over had gedaan, de Provincie er al goedkeuring voor gegeven had! (wie is nu baas over wat?)
Op verzoek van Twence heeft de GGD inmiddels met een prachtige presentatie omwonenden getracht te overtuigen dat er geen enkel risico door deze chemische fabriek bestaat voor de omwonenden, wat de GGD ook met verve verkondigt. (ontploffingsgevaar?)

Tevens verzekert Twence dat er geen additionele verkeersbelasting in Zenderen komt van de honderden strontwagens die elke maand naar de mestvergister moeten rijden. Dat moeten de chauffeurs beloven…..(wow, wat een garantie). À propos verkeersbelasting; door de geplande doortrekking van de rondweg om Borne komt er straks nog veel meer verkeer door het dorp. Kan er ook nog wel bij. En wat dacht u van de geschatte 70.000 verkeersbewegingen die het geplande centrum van de Noorse Broederschap, overigens óók op diezelfde Elhorst Vloedbelt, voor Zenderen zal betekenen. Dan hebben we het nog niet gehad over de eindeloze autostroom uit Tubbergen en omstreken, een gemeente die ook dit jaar 1500 woningen mag bouwen, die door Zenderen naar de werkbestemming rijden. Daar komen dan nog de vele buitenlandse vrachtwagens bij, die via Zenderen de tol op de Duitse Autobahn proberen te omzeilen (de z.g.n. Mautflüchter) en over de Albergerweg richting hun bestemming gaan.

Dan is het wel grappig in de Tubantia te lezen dat de Gemeente Borne fijnstofmetingen wil doen bij de nieuwe zuidwestelijke rondweg en de reeds bestaande (oude) rondweg om Borne aan de oostkant, maar het kennelijk niet interessant vindt om deze metingen ook eens in Zenderen te gaan doen.  De Zenderense bevolking pleit al jaren voor een rondweg aan de westelijke kant, die parallel aan de Bornerbroeksestraat moet lopen en uiteindelijk aan moet sluiten op de Nijreessingel. Er wordt ook gesproken over een oostelijke variant (dwars door de Groene Poort) maar dan wordt er nog veel meer waardevolle natuur opgeofferd en versnipperd. De argumentatie voor het niet door kunnen gaan van de westelijke variant zijn natuurlijk weer de kosten. Ik zou willen voorstellen; Provincie en Gemeente, Twence, Gemeente Almelo en Tubbergen, laat je eens van de positieve kant zien en trek de portemonnee om de Zenderense bevolking eens tegemoet te komen en wat meer leefbaarheid en frisse lucht te geven.

Bericht van Kees Reefman