Algemeen

Opening Stiltetuin en Labyrint

StiltetuinVorige week vrijdagmiddag opende pater Edgar Koning, prior van het Karmelietenklooster, bij prachtig weer de Stiltetuin en het Labyrint in het Patersbos. De paters Karmelieten stellen met deze handeling het bos open voor het publiek. Hij onthulde het bordje bij de witte poort met de tekst: Toegang Stiltetuin en Labyrint.

Alle mensen die zich hadden ingezet voor het realiseren van het geheel waren uitgenodigd. Natuurlijk waren er ook paters en zusters van het klooster aanwezig. Door medewerking van de Dorpsraad, bijgestaan door Marijke Adams van het Kulturhus, werd de tuin met subsidie van de provincie gerealiseerd. Twee jaar geleden is het labyrint al aangelegd. Dit voorjaar werden de bomen en struiken geplant die te maken hebben met de bijbel. De vijgen- en olijfboom, de ceder, de walnoot, druivenranken. Ook bessen-, aardbeien- en frambozenstruiken enz.
Na het onthullen van het bord liepen de genodigden, voorafgegaan door de prior, het bos in. Onderweg bleef hij staan bij een mispelboom. “De vruchten moeten rotten voor wij ze opeten”, vertelde hij. “Toch zijn ze lekker. Een mooi symbool dat er uit iets rottigs iets goeds kan groeien”. Bij de mooie Mariakapel legde pater Edgar alles uit over het Labyrint. Het Labyrint is beslist geen doolhof, aldus de prior. Het is een plek voor persoonlijke meditatie. Je loopt rustig naar het midden en overdenkt je leven. Op de terugweg gaat de blik naar de toekomst. Daarna vertelde hij over de bomen en de struiken. “Alles is nog niet klaar” zei hij. “Er wordt nog een bloemperk aangelegd en misschien worden nog wat bomen bijgeplant”
In de Stiltetuin staat ook een gemetseld altaar met preekstoel. Er werden vroeger processies gehouden in het Patersbos met als einddoel het altaar.
Er zijn ongetwijfeld mensen in Zenderen die zich dat kunnen herinneren.
Op de terugweg naar de witte poort staat nog een Jozefkapelletje. Alle aanwezigen kregen een hapje en een drankje aangeboden als dank voor de verrichte werkzaamheden. De prior heeft nog één opmerking op het eind van de onthulling. Hij vindt dat de Stiltetuin geen uitlaatplek voor honden mag worden. Dat is goed te begrijpen.

DELEN