Skip to main content

Elhorst Vloedbelt

Stichting Omgevingsfonds Elhorst-Vloedbelt opgericht

Zenderen, januari 2023,

In december heeft de formele oprichting plaatsgevonden van de Stichting Omgevingsfonds Elhorst-Vloedbelt. Deze Stichting is, met de komst van de mestverwaardingsinstallatie in Zenderen, door Twence opgericht met als doel om iets terug te doen voor de leefbaarheid in de directe omgeving van de installatie.

Twence heeft de ambitie om samen de regio te verduurzamen en bij te dragen aan de circulaire economie en de energietransitie. Een duurzame omgeving en ‘noaberschap’ is daarbij essentieel.
De afgelopen jaren heeft Twence intensief contact onderhouden met de speciaal voor de mestverwaardingsinstallatie opgerichte Klankbordgroep en diverse belangengroeperingen. Twence heeft daarbij toegezegd iets terug te willen doen voor de leefbaarheid in de directe omgeving, bestaande uit het dorp Zenderen en de buurtschappen Tusveld en Bavinkel. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in deze nieuwe Stichting.

Startkapitaal en jaarlijkse bijdrage
De Stichting krijgt een startkapitaal van Twence en gedurende 10 jaar jaarlijks € 5.000 om projecten in de omgeving mogelijk te maken.

Bestuur
Het bestuur van de Stichting bestaat uit vertegenwoordigers namens de diverse belangengroeperingen maar functioneert en besluit onafhankelijk. Twence maakt geen onderdeel uit van het bestuur. De bestuursleden zijn Daniel Elzinga (voorzitter), Maarten Kemna (secretaris/penningmeester), Diny Klaassen en René Kamphuis. Ruben Baartman ondersteunt het bestuur waar mogelijk.

Aanvragen
Jaarlijks kunnen in het voorjaar aanvragen worden ingediend voor projecten op het gebied van leefbaarheid, leefklimaat, veiligheid, educatie, duurzaamheid alsmede initiatieven die directe betrokkenheid tonen op maatschappelijk , sociaal of cultureel terrein. Er is een gebied afgebakend in de omtrek van de Twence-locatie Elhorst-Vloedbelt waarbinnen de projecten moeten plaatsvinden. Het bestuur van de Stichting gaat vervolgens alle aanvragen beoordelen en bedragen al dan niet toekennen.

De komende weken zullen de formele aanvraagformulieren en een website worden ontwikkeld. Vanaf eind januari kan nader informatie gevonden worden en kunnen aanvragen ingediend worden via de website: www.omgevingsfonds-elhorstvloedbelt.nl/

Eventuele vragen kunnen gemaild aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.