Skip to main content

Dorpsraad

Inspreektekst Dorpsraad bij commissie Verkeer&Vervoer van de Provinciale Staten

Goedemiddag Voorzitter en leden van de commissie Verkeer en Vervoer en alle aanwezigen.

Mijn naam is Henk Hoek en ik ben lid van de Dorpsraad in Zenderen en daarin kartrekker van de werkgroep Verkeer & Veiligheid Zenderen.

De Dorpsraad Zenderen heeft de afgelopen jaren reeds vele malen haar standpunten aangegeven betreffende de realisatie van een rondweg om Zenderen, zoals nu de Vloetbeltverbinding. Terug kijkend speelt deze gehele kwestie nu reeds bijna 30 jaar. Het kardinale punt is de samenkomst van de provinciale wegen N743 en N744 in Zenderen welke elke dag een overvloed aan voertuigen, voornamelijk uit het achterland, dus niet een plaatselijk maar regionaal probleem, te verwerken krijgt waardoor Zenderen telkens weer verstikt in de schadelijke uitlaatgassen. Hiermee is de toekomst van Zenderen in het geding.

Voor de Dorpsraad dan ook geen reden om uitvoerig deze standpunten te herhalen. Deze standpunten waren:

  • Afname van de dagelijkse verkeersstroom door Zenderen.
  • Betere leef omstandigheden in Zenderen.
  • Aantrekkelijkheid als woon- en vestigingsplaats verhogen.

Waarom is het dan nu wel belangrijk om in te spreken?

De Dorpsraad heeft met behulp van een provinciale subsidie een landschapsadviesbureau gevraagd om een expertvisie te geven op hoe Zenderen zich zou kunnen ontwikkelen na aanleg van een rondweg. Daarbij is rekening gehouden met:

  • Duurzaamheidseisen
  • Groenvoorziening
  • Waterbeheer etc.

Eind 2022 is deze zogenoemde Dorpsambitie voorgelegd aan de inwoners van Zenderen, welke hierop zeer enthousiast hebben gereageerd.

Er is een breed draagvlak in Zenderen voor de Dorpsambitie.

De vele constructieve commentaren zijn in de Dorpsambitie verwerkt en het College van B&W van Borne is over de ambitie geïnformeerd. De Dorpsambitie zal te gelegener tijd in de nieuwe Omgevingsvisie van de gemeente Borne worden opgenomen.

De Dorpsambitie is in te zien op www.zenderen.com.
Kernpunten van de Dorpsambitie zijn:

  • Bouwen van woningen voor starters en ouderen.
  • Versterken centrumfunctie.
  • Herinrichten huidige provinciale weg naar een dorpsstraat met veel minder verkeer en veel meer groen.

De Dorpsraad is dan ook zeer verheugd met het eerder genomen besluit van de Provincie om de Vloetbeltverbinding aan te leggen.

Dit besluit, samen met de Dorpsambitie, zal er voor zorgen dat de leefbaarheid in Zenderen zal toenemen, even als de aantrekkelijkheid om er te wonen en de mogelijkheid als vestigingsplaats voor nieuwe bedrijven wordt verhoogd.

Overigens, bij het niet verwezenlijken van de Vloetbeltverbinding zal op één van de kernpunten, namelijk wonen, een enorm probleem ontstaan omdat dit punt nauw verbonden is met de voorstellen in de Dorpsambitie.

De Dorpsraad wenst de leden van de Provinciale Staten veel wijsheid bij hun beslissing over de zo noodzakelijke aanleg van de Vloetbeltverbinding voor Zenderen.

Bedankt voor uw aandacht.