Skip to main content

AED's in Zenderen

In Zenderen hangen in samenwerking met de bevolking , Stichting Gemeenschapsbelangen Zenderen, de middenstand en de gemeente Borne, inmiddels 5 AED´s op verschillende plaatsen in ons dorp.

Wat is een AED
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat de overlevingskansen bij een hartstilstand aanzienlijk vergroot.

In Twente met 650.000 inwoners, overlijden jaarlijks tussen de 400 en 500 mensen aan gevolgen van een hartstilstand, door gebruik van een AED is de overlevingskans momenteel 40% bij een schokbaar ritme.

Het is dus een veiliger gevoel om een aantal van deze AED’s in ons dorp te hebben. De Cardiac Science (zie foto) hangt op 5 plaatsen in Zenderen.

Goed geschoolde vrijwilligers
Maar niet alleen een AED zorgt voor een grotere overlevingskans ook goed geschoolde vrijwilligers dragen hieraan bij, zo is het mogelijk om in Zenderen een cursus Reanimatie te volgen met als onderdeel natuurlijk het bedienen van een AED.

Dit is een mooi resultaat voor een dorp als Zenderen maar waar zouden we zijn als onze vrijwilligers niet ingeschreven stonden in het lekenhulpverleningsprogramma van Hartslag.nu. Hierdoor komen zij bij een alarmering direct in actie en zijn snel ter plaatse om te beginnen met de reanimatie, want… elke seconde telt. Deze vrijwilligers weten precies wat ze moeten doen in zo’n situatie en kennen de werking van een AED.

Locaties
Onze AED’s hangen op de volgende locaties:

  • Aan de Hertmerweg 45A bij Rest. Pannenkoekhuis de Smikkel, hiermee wordt ook het buitengebied richting Hertme maar ook richting Borne bereikt.
  • Aan de Albergerweg 15A bij Fam. Rikmanspoel, hiermee wordt het buitengebied richting Albergen bereikt.
  • Aan de Hoofdstraat 36 bij Fam. Welberg, hiermee wordt het buitengebied richting Almelo en sportclub Z.V. bereikt.
  • Aan Erve Oosterveld 1 bij gezondheidscentrum de Haere, hiermee wordt het buitengebied richting Bornerbroek/Azelo bereikt.
  • Aan de Watereggeweg 4 bij Fam. Nollen, hiermee wordt ook een groot buitengebied richting Albergen/Almelo bereikt.

En natuurlijk wordt door deze AED’s de hele kern van Zenderen bereikt.

Tip: Klik op [ ] rechts boven in de balk om de kaart vergroot in een nieuw tabblad van de internetverkenner te zien!

 

Nog graag even aandacht voor het volgende:

Het blijkt dat het niet voor iedereen duidelijk is wat er met een AED moet gebeuren nadat hij gebruikt is bij een reanimatie.
DEGENE DIE DE AED OPHAALT UIT DE KAST, MOET HEM DAAR NA GEBRUIK OOK ALTIJD WEER TERUGPLAATSEN!!!!!!
De AED mag dus nooit worden meegegeven aan de ambulance dienst.
Hennie Zanderink is beheerder van alle AED's in Zenderen.
Wanneer een AED wordt ingezet, krijgt Hennie een sms met de mededeling dat de AED mogelijk gebruikt is en nagekeken moet worden.
Hennie zorgt dan dat er zo snel mogelijk nieuwe plakkers voor de AED komen en dat de accu wordt getest.

Contact
Mocht u vragen hebben over de AED´s in Zenderen of wilt u meedoen aan onze cursus dan kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemeen

Home

Nieuws

16-06-2023 Inschrijven cursussen
14-12-2018 Nieuw AED
12-10-2018 4 AED's vernieuwd