Skip to main content
ALGEMEEN

Adieu Zusters Carmelitessen

Vorige week is dan uiteindelijk gebeurd wat al een aantal maanden in Zenderen de ronde doet: het Logo KloosterpadCarmelitessenklooster is definitief gesloten.
De laatste 3 zusters: zuster Thérèse, zuster Josephine en zuster Jacintha zijn naar Denekamp verhuisd: Zuster Thérèse krijgt daar een eigen kamertje in het klooster. Zuster Josephine en Zr Jacintha komen op het terrein van het Franciscanessenklooster te wonen. Zuster Bernarda heeft daar al een poosje haar eigen plekje.

Een hele historie hebben de zusters Carmelitessen in Zenderen liggen.
Al sinds 1889 staat het slotklooster van de zusters aan de rand van ons dorp. In het klooster leefden en leven de zusters in afzondering als slotzusters. Dat is tegenwoordig wel een beetje anders dan vroeger. Als je vroeger intrad bij de zusters Carmelitessen betekende het dat je je wereldse leven opgaf.
Er was geen contact met de buitenwereld op welke manier dan ook. Familiebezoek was er niet bij. De zusters leefden in afzondering dicht bij God. Een leven van bidden en werken. Ze brachten hun dagen voornamelijk in stilte door. Het klooster was zelfvoorzienend. Dit is vele jaren zo gebleven. In de jaren zestig kwam er meer openheid. Daar waar in eerste instantie alleen maar gecommuniceerd werd via een zgn. rol, waarbij je wel met de zusters kon praten, maar ze niet zag, kon men ook via tralies met de zusters spreken. De zusters konden bezoek ontvangen, wel op aanvraag natuurlijk. Tegenwoordig zijn er ontvangstruimtes, spreekkamers in het klooster. De tralies zijn verdwenen. De zusters lezen de krant, kijken televisie (journaal). Maar er is nog steeds weinig contact met de buitenwereld.

Het Kloosterpad Zenderen wil u, zusters Carmelitessen, graag bedanken voor uw bereidwilligheid om in samenwerking een stukje van het kloosterleven naar buiten te brengen.
Vanaf de oprichting van het Kloosterpad is er nauw samen gewerkt. Telkens als er een wandeling was (Eerst 4x per jaar, nu nog 2x per jaar), opende u de deuren voor de wandelaars. Dit alles vond plaats in het openbare gedeelte van het gebouw. Zo konden de wandelaars de kloostersfeer proeven tijdens de vertoonde film: “Leven binnen de kloostermuren”. Deze film is door enkele Zendernaren gemaakt en gaat over het dagelijks leven van de Carmelitessen.

Ook het Muzikaal Kloosterpad mocht gebruik maken van de kapel. Tijdens de Mariakapellendag, 2 jaar geleden, waren we ook weer te gast in diezelfde kapel.
De Raad van Kerken deed met het organiseren van Kruiswegvieringen niet tevergeefs een beroep op uw gastvrijheid. U droeg de open kloosterdagen een warm hart toe. Ze trokken telkens vele bezoekers. Ook georganiseerde groepen waren welkom in het klooster voor een uitleg en de film.

Heel jammer dat u, zusters Carmelitessen, Zenderen hebt moeten verlaten.

Nogmaals dank u wel!!
Het klooster waar ooit 40 zusters gewoond hebben, is nu leeg. De laatste 4 zusters hebben een plekje gevonden bij de zusters Franciscanessen te Denekamp.

Namens de werkgroep Kloosterpad Zenderen
Betsy Paus