Skip to main content

Verbindingsweg

Brief over voorlopige tracé van de verbindingsweg

Geachte betrokkene,

Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag 14 juli een besluit genomen over het voorlopige tracé voor de Verbindingsweg. Hiermee is een eerste concrete stap gezet in de uitvoering van de Totaalvisie. De visie die tot doel heeft de leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid te verbeteren in ons dorp waar nu nog het spoor met vijf gelijkvloerse kruisingen een barrière vormt. Het college heeft zich ingespannen om voor alle betrokken bewoners en bedrijven een goede evenwichtige balans te vinden.

 Ter hoogte van woongebied ‘t Oldhof is gekozen voor de best inpasbare variant. Dit houdt in dat de Verbindingsweg hier zo veel als mogelijk aan het zicht wordt onttrokken door bijvoorbeeld een deel verdiept aan te leggen.

Molenkamp
Het college heeft besloten dat de situatie ter hoogte van bedrijventerrein Molenkamp blijft zoals die nu is, met afsluiting van de spoorwegovergang in de Oonksweg. Door bedrijventerrein Molenkamp niet op de Verbindingsweg te ontsluiten ter hoogte van de Hanzestraat, is het college afgeweken van het voorstel van het projectteam. Het college  denkt hiermee de juiste balans te hebben gevonden tussen de belangen van ondernemers en aanwonenden.

 Door geen extra ontsluiting aan te leggen tussen de Verbindingsweg  en de Molenkamp neemt de kans op (verkeers)congestie af, wordt sluipverkeer voorkomen, zal alleen bestemmingsverkeer gebruik maken van de wegen op het bedrijventerrein en kan de Verbindingsweg beter ingepast worden op de Zendersche Esch.

Optimale inpassing
Doordat geen nieuwe ontsluiting voor de Molenkamp wordt gemaakt, is in de Verbindingsweg een rotonde ter hoogte van het bedrijventerrein niet nodig. De aanlegkosten voor deze rotonde worden nu uitgespaard. Datzelfde geldt voor kosten die anders gemaakt moesten worden voor het aanpassen van de Hanzestraat en het verwerven van bedrijfspercelen.

Het uitgespaarde bedrag kan gebruikt worden om het tracé ter hoogte van ’t Oldhof zo optimaal mogelijk in te passen. Ook kan doordat geen rotonde wordt aangelegd, het verkeer op de Verbindingsweg beter doorstromen.

Voorkeurstracé
Het voorkeurstracé dat het college heeft vastgesteld voldoet aan de vooraf gestelde uitgangspunten voor aanleg van de Verbindingsweg:

- De Verbindingsweg krijgt een ongelijkvloerse kruising met de spoorlijn.
- De spoorwegovergang in de Oonksweg wordt afgesloten.
- De ontwerpsnelheid voor het wegtracé bedraagt 70 km/u.
- Op de Verbindingsweg is landbouwverkeer toegestaan.
- Het tracé dient zo dicht mogelijk bij de bestaande bebouwing te liggen (i.v.m. beperken  aantasting landschap).
- De barrièrewerking van de Verbindingsweg dient zoveel mogelijk te worden beperkt.
- Voor aanleg van de Verbindingsweg met spooronderdoorgang (incl. opheffen spoorwegovergang en Oonksweg en overige aanvullende maatregelen) is 26,5 miljoen euro      beschikbaar.

Gemeenteraad
Het tracé is opgenomen in een raadsvoorstel. Behandeling hiervan door de gemeenteraad zal waarschijnlijk plaatsvinden in oktober 2017. Over de exacte datum wordt u op de hoogte gehouden. Als de gemeenteraad heeft ingestemd met het tracé, zullen (veld)onderzoeken worden uitgevoerd en zal het ontwerp verder worden uitgewerkt tot een zogenaamd referentieontwerp. Ook hierover wordt u te zijner tijd geïnformeerd. Dit referentieontwerp is vervolgens de basis voor de bestemmingsplanprocedure.

Op basis van de huidige inzichten kan de bestemmingsplanprocedure in het eerste kwartaal van 2018 worden gestart door de terinzagelegging van een voorontwerpbestemmingsplan.

Voor meer informatie over het genomen besluit en/of het vervolgtraject, kunt u contact opnemen met
Het Projectatelier, te bereiken via  (074)2658590 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..