80 jaar vrijheid
Programma 4 en 5 mei Borne
Op 3 april is het 80 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er op diverse plaatsen in Borne, Hertme en Zenderen herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. De Stichting Comité 4 en 5 mei Borne heeft het programma voor dit jaar vastgesteld .
Het nationale thema is dit jaar “80 jaar vrijheid” . Met dit thema vraagt het Nationaal Comité, in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid plaatsvindt, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Ook in Borne wordt in 2025 veel aandacht geschonken aan het lustrumjaar, zowel aan de herdenking van toen als aan het herdenken en vieren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
4 mei – Dodenherdenking in Borne, Hertme en Zenderen
In Borne start het programma op 4 mei om 18.00 uur met een bloemlegging bij het monument aan de Parallelweg (tegenover het NS station) en aansluitend bij de Joodse begraafplaats. Om 19.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk, gevolgd door een stille tocht en herdenking bij het Centraal Monument voor restaurant Dorset.
In Hertme is er om 18.45 uur een bloemlegging bij het graf van de heer H.W. Oude Egberink op de begraafplaats. Hierbij zorgt St. Gregorius Fanfare de muzikale omlijsting en verzorgt Scouting Twickel Borne de erewacht. Hierbij is wethouder Vermorken namens het college van B&W aanwezig.
In het buurtschap ’t Hesseler is er om 19.00 uur een bloemlegging bij het Landkruis aan de Mekkelhorstweg. De Euregio Brassband zorgt voor de muzikale omlijsting en ook hierbij verzorgt Scouting Twickel Borne de erewacht. Bij deze bloemlegging is wethouder Geerdink namens het college van B&W aanwezig.
Bij het monument op de Elhorst-Vloedbeld in Zenderen is ook een bloemlegging. St. Gregorius Fanfare zorgt daar voor de muzikale omlijsting. De herdenking begint met koraalmuziek om 19.45 uur met aansluitend om 20.00 uur twee minuten stilte. Wethouder Vermorken vertegenwoordigt het college van B&W bij deze bloemlegging.
Herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk
Om 19.00 uur start de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk voor genodigden en belangstellenden. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn is van harte welkom. Afgelopen jaar heeft het Comité 4 en 5 mei aan alle aanwezigen een vrijheidpin overhandigd. De pin is een symbool van onze verbondenheid in de overtuiging dat vrede en vrijheid van onschatbare waarde zijn en gekoesterd dienen te worden. Iedereen wordt verzocht tijdens de herdenking deze vrijheidpin te dragen.
Naast toespraken van burgemeester J. Pierik en burgemeester P. Lüttmann (partnerstad Rheine) zal Eva Atug een gedicht voorlezen. Zij heeft namens Borne meegedaan met de provinciale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Het Twents Liturgiekoor o.l.v. Bram van der Beek en pianist Jos Beunders verzorgen het muzikale deel van deze bijeenkomst.
Na de bijeenkomst krijgen aanwezigen een witte roos en gaan ze te voet in een stille tocht naar het Centraal Monument voor Dorset.
Herdenking bij het Centraal Monument
Bij het Centraal Monument klinkt om 20.00 uur de taptoe, gevolgd door twee minuten stilte en het Wilhelmus. Voorafgaand aan dit moment is er een toelichting over de herdenking. Na het stiltemoment worden kransen en bloemstukken bij het monument neergelegd, waaronder ook de uit de Oude Kerk meegenomen witte rozen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Het Stedelijk Orkest en de erewacht wordt door Scouting Twickel Borne verzorgd.
5 mei – Bevrijdingsdag
Zoals jaarlijks gebeurt, luiden op 5 mei in de vroege ochtend de kerkklokken. In 1945 was dat het teken dat de vrede aanstaande was. Iedereen wordt uitgenodigd die dag de vlag uit te hangen volgens het vlaggenprotocol.
Het bevrijdingsfestival is op 5 mei en start met een vrijheidsviering om 10.00 uur in de Stephanuskerk. Aansluitend komt de Liberty Tour Twente voorbij. Met dit lint van ca. 230 militaire voertuigen uit WO-II wordt de bevrijding gesimuleerd, staan kinderen langs de kant de “bevrijders” binnen te halen met vlaggetjes en wordt een defilé afgenomen door “Koningin Wilhelmina”. Na de tocht zijn er op het Rheineplein voor jong en oud springkussens, dans en muziek tot in de avond.
Vlaggenprotocol op 4 en 5 mei
Op 4 en 5 mei mag volgens het landelijke vlaggenprotocol alleen de Nederlandse vlag gebruikt worden. Op 4 mei gaat de vlag op overheidsgebouwen halfstok vanaf 18.00 uur tot aan zonsondergang 21.04 uur. Mensen worden opgeroepen om na zonsondergang vanaf 21.04 uur binnen of buiten een kaars te ontsteken om zodoende in licht verbonden te zijn met elkaar. Op 5 mei gaat de vlag de gehele dag van zonsopkomst 5:55 uur tot zonsondergang 21:06 in top vanwege Bevrijdingsdag.
Vrijheid vertelt: lustrumjaar 80 jaar vrijheid
Vrijheid vraagt om dagelijkse inspanning: om ruimte te geven aan anderen, om onze democratie te bewaken en om samen te werken aan een vrij, tolerant en rechtvaardig Nederland. Daarom vieren we vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar, voor elkaar.
Met deze gedachte vraagt het Nationaal Comité in het jaar van 80 jaar vrijheid, aandacht voor de blijvende impact van de Tweede Wereldoorlog. De littekens van deze donkere periode zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld in families die dierbaren verloren tijdens de Holocaust of door het oorlogsgeweld in Nederland en Nederlands-Indië/Indonesië.