Skip to main content

Parochie Zenderen

Tubantia Column Kerkbalans

Afgelopen week stond er in Tubantia een column van Theo Krabbe, die veel stof heeft doen opwaaien bij parochiebesturen hier in Twente.
Ook wij hebben hier kennis van genomen. Gelukkig heeft de redactie daags erna al een rectificatie geschreven en stonden er afgelopen zaterdag meerdere ingeschreven brieven alsmede een artikel van de redactie in de krant.
Het geld, dat parochianen via de actie kerkbalans aan de parochie schenkt, blijft voor 91 % in de parochie, 9 % dragen wij af aan het bisdom. Dit was een van de belangrijkste onwaarheden. Daarnaast was er veel ophef over de kerksluitingen. Gelukkig hebben wij daar in onze kleine parochie niet mee te maken en hopen we dat we als zelfstandige parochie door kunnen gaan.

Ook stond er een artikel in Tubantia over de Stephanuskerken in Borne. Er stond geschreven dat Zenderen geen Stephanuskerk zou hebben gehad, maar dat is wel degelijk het geval. Een plaatsgenoot attendeerde ons hierop. De Stephanuskerk stond op het huidige kerkhof aan de Oude Kerkweg en werd in 1798 in gebruik genomen. In 1948 is deze kerk afgebroken. Zenderen vormde samen met Hertme één parochie, maar beschikte over twee kerken. In 1931 werd deze parochie gesplitst en kregen wij de naam Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Bij de totstandkoming van de eigen parochie is afgesproken dat de Karmelieten, die in 1855 naar Zenderen waren gekomen, de pastoor zouden leveren om de eredienst te verzorgen. Dit geschiedt tot op de dag van vandaag en daar zijn we heel blij mee. Nadat de kerk aan de Oude Kerkweg werd afgebroken, gingen de parochianen kerken in de kloosterkerk, die in 1989 door de Karmelieten voor een symbolisch bedrag is overgedragen aan de parochie.

Het parochiebestuur