Skip to main content

Verbindingsweg

Nabeschouwing op actie 4 sept en bezoek 5 sept


Aan: alle inwoners van Zenderen

Datum: 6 september 2018

Nabeschouwing op actie 4 september en bezoek Statencommissie verkeer & vervoer Overijssel op 5 september 2018.

Graag kijken we als actiegroep terug op onze actiedag van 4 september en het bezoek van de Statencommissie verkeer & vervoer Overijssel op 5 september.

Actiedag 4 september 2018.

Allereerst dank aan alle vrijwilligers die op een of andere manier hebben bijgedragen aan de actie. En dat waren er voor en achter de schermen heel wat. Chapeau! Voor al dat werk. En natuurlijk is dat ook in het eigen belang voor en van een verkeersluw Zenderen, maar dan nog. We vinden als actiegroep dat de actie geslaagd is en succesvol was. Waarom?

  • We hebben opnieuw veel publiciteit gekregen op radio, krant en websites. En dat is – onderschat dat niet – naar de politiek toe heel belangrijk. Het is noodzakelijk om de politiek in beweging te krijgen.
  • We hebben opnieuw aangetoond dat Zenderen in hoofdzaak de last moet dragen van een regionaal verkeersprobleem met een toenemende automobiliteit. Het op elkaar botsen van 2 belangrijke provinciale wegen de N743 ( Almelo-Hengelo) en de N744 ( NO Twente met Tubbergen als belangrijkste kern naar A1 en A35 ).
  • De verkeersoverlast Zenderen staat op de provinciale agenda van Overijssel.

Maar we zijn er nog niet! Pas wanneer er concreet wordt besloten tot een omleiding om Zenderen vanaf de Albergerweg en de weg dus inderdaad wordt aangelegd zijn we tevreden. Daar moet nog heel wat voor gebeuren. Een eensgezind optrekken van de gemeenten Almelo, Hengelo, Tubbergen en BORNE richting de provincie Overijssel. De provincie moet hierin het voortouw nemen!

Bezoek Statencommissie verkeer & vervoer aan Zenderen op 5 september 2018.

We hadden een volle bak in Sindron. Een delegatie van 10 personen uit Zwolle, vertegenwoordigers van de gemeenten Almelo, Hengelo en Tubbergen, een grote delegatie vanuit de gemeenteraad van Borne, enkele vertegenwoordigers van de pers en verschillende dorpsbewoners. In totaal rond de 50 personen. Jan Kruidenier, interim-voorzitter van de Dorpsraad trad op als technisch voorzitter. De actiegroep Zenderen beet met Fons Lohuis het spits af ( zie presentatie op www.zenderen.nl, thema verbindingsweg met filmpje op YouTube “verkeersoverlast Zenderen”).Daarna kwam Henk Hoek met een schets van alle neveneffecten van deze verkeersoverlast zoals sluipverkeer Bekkingvelderweg en Strootdijk, keren op de weg, te hard rijden naar het groene verkeerslicht, fijnstofontwikkeling, lawaai etc. ( zie presentatie Henk Hoek op website www.zenderen.nl, thema verbindingsweg ) Vervolgens kwam wethouder Mulder, projectwethouder infrastructuur Zenderen, met de aankondiging dat er een Stuurgroep wordt gevormd onder leiding van de gedeputeerde Boerman met deelname van Almelo, Hengelo, Tubbergen en Borne. Deze Stuurgroep moet zorgdragen voor het realiseren van de 5B-variant en dit afstemmen met het rijk bij knooppunt Azelo-Buren.

Opmerkelijk was dat wethouder Mulder tegelijk meldde dat het college doorgaat met de voorbereiding van de aanleg van de verbindingsweg zolang dit de opdracht van de gemeenteraad van Borne blijft.

Raadslid Tonny Eidhof uit Albergen en wethouder Franken Volmerink uit Tubbergen hielden een pleidooi voor de rondweg om Zenderen naar de A1 en A35. Verder nog ondersteunende reacties uit verschillende groeperingen en plaatsen. De ambtelijke deskundigen uit de provincie en de gemeente Borne gaven technische uitleg over de te volgen procedures en de afstemming met het rijk.

Conclusie: Een grote mate van eensgezindheid over nut en noodzaak van een rondweg om Zenderen volgens variant 5B die dan vervolgens zoveel mogelijk langs de A1 en A35 moet lopen/aansluiten.

Hoe nu verder?

  • De provincie Overijssel moet het voortouw nemen om te komen tot de aanleg van deze rondweg 5B. De provincie verdient daarbij volle steun van de gemeenten Almelo, Hengelo, Tubbergen en Borne. Bij deze aanleg is het zaak nauw af te stemmen met het rijk voor de aanpassing van het knoop- en knelpunt Azelo-Buren. Die afstemming moet in november 2018 worden besproken.
  • De provincie heeft in juni 2018 bij het vaststellen van de Perspectiefnota 2019-2023 al ingespeeld op het knelpunt Zenderen. Dat moet op 26 september 2018 in Provinciale Staten opnieuw gebeuren bij het vaststellen van de provinciale wegenvisie. De N 743 door Zenderen ( Almelo- Hengelo) staat als knelpunt nu genoemd. Er staat: ”capaciteitsverruiming is nodig voor robuust wegennet, indien nodig verlegging om Zenderen en Borne, zoveel mogelijk gebundeld langs de A1 en A35”.
  • De politieke partijen die mee gaan doen aan de Statenverkiezingen in maart 2019 moeten aangezet worden de rondweg om Zenderen en Borne in hun verkiezingsprogramma op te nemen met het doel dat de rondweg in het provinciaal coalitieakkoord 2019-2013 komt te staan.

Op dinsdag 11 september a.s. komt de verbindingsweg en de reactie van het college op de petitie van de actiegroep Zenderen in de gemeenteraad aan de orde.

Tot zover voorlopig. We houden jullie op de hoogte via de website www.zenderen.nl , thema verbindingsweg. De actiegroep komt op 8 oktober a.s. opnieuw bij elkaar om te bekijken hoe we concreet verder gaan.

Namens de actiegroep Zenderen,

Fons Lohuis