Skip to main content

Verbindingsweg

Reactie op ingezonden brief van René Spoor

20 sep 2017

''Werkgroep GIOOO ontspoort"!

Vanuit de dorpsraad Zenderen voelen we ons genoodzaakt om te reageren op de ingezonden brief van dhr. René Spoor in de Bornse Courant van woensdag 20 september jl.

Hij schrijft deze brief ook namens de groep G1000 Verkeer. Dit zou zo maar de indruk kunnen wekken, dat de oplossing die René denkt te hebben voor het huidige en vooral toekomstige verkeersprobleem van Zenderen, tegemoet komt aan de belan­gen van alle inwoners van Zenderen. Dat is helaas niet het ge­val. Hij pretendeert de wijsheid in pacht te hebben en daarmee dé oplossing voor Zenderen te hebben! Jammerlijk niet besef­fend, dat die oplossing samen met de plaatselijke gemeenschap gezocht dient te worden. In de G1000 groep spreekt dhr. Spoor echt niet namens de gemeenschap en ook echt niet namens de dorpsraad. Laat staan, dat het onmogelijk is om in deze kwestie één uniforme oplossing te krijgen, waar alle Zendernaren achter staan. Immers, het principe "NIMBY"(Not In My Back Yard) is hier fumdamenteel van toepassing. Misschien is dit ook wel een risico van een G1000, dat deze gebruikt wordt om persoonlijke voorkeuren naar voren te brengen.

In zijn brief in de Bornse Courant (20/09) stelt René, dat de dorpsraad in spagaat zit en komt met voorstellen, die tien jaar oud en inmiddels verworpen zijn. Hij doelt daarmee op de Noordoostelijke omleiding (de zgn. "Ter Keurs-variant"), zo­ als die ook in ons Dorpsplan van 2008 is beschreven. Allereerst moet gezegd worden, dat de "Ter Keurs-variant" nooit verwor­pen is. Wat René voorstelt als alternatief voor de 5B variant als punt 2 is juist wel verworpen! Overigens komt hij met geen enkele onderbouwde oplossing! René spreekt voornamelijk voor zichzelf. Van onze kant kan de vraag gesteld worden: "Is dit geen wishful thinking?"

Is het plan van de "Ter Keurs-variant" ooit gedegen onder­ zocht? Wij pleiten als dorpsraad voor een gedegen onderzoek op haalbaarheid van deze variant. Daarmee zeggen we dus nog niet dat we voor deze variant zijn. Maar mocht blijken uit dat eerder genoemde gedegen onderzoek, dat het niet haalbaar is, dan weten we dat. En dan wordt het allemaal wat concreter! De "Ter Keurs-variant" lijkt namelijk een makkelijker te realise­ren, kortere en goedkopere route dan de 5B variant. Enja .... we zitten dan in het mooie gebied van de Groene Poort. Maar met verdiepte aanleg en mooie houtwallen is de weg misschien wel goed in te passen in het landschap.

Als de Verbindingsweg er komt, lijkt de 5B variant heel ver weg. En ook dit" tracé doet een flinke aanslag op de Groene Poort: aankoop grond van boeren, particulieren, van Twence, aanslag op de pas gerealiseerde "Kleine Doorbraak", met zijn prachtige fiets- en wandelpaden, aantasting natuur van Tusveld, westelijke wind die het fijnstof naar Zenderen waait enz. En ... er zal in die 5B variant ergens in de Kleine Doorbraak een tweede (spoor)tunnel moeten komen!

Samengevat: Dhr. Spoor spreekt puur voor zichzelf en verte­genwoordigt niet de mening en de visie van de inwoners van Zenderen en zeer zeker niet van de dorpsraad !! In de maand september hebben we alle fracties van de Bornse politieke par­tijen bezocht en daar een pleidooi gehouden: ''Niet beginnen met de Verbindingsweg, voordat het probleem Zenderen duur­zaam is opgelost"! We bedoelen hiermee, dat als de schop de grond in gaat voor de Verbindingsweg, het voor Zenderen dui­delijk moet zijn, dat er op korte termijn een duurzame oplossing in zicht is.

Als de verbindingsweg er komt, zal er waarschijnlijk richting Zenderen file ontstaan. Dus is dit ook voor Borne geen oplos­sing, maar een verplaatsing van het probleem. Dit terwijl we nog van niemand gehoord hebben,dat het verkeer op de Oonks­weg als een groot probleem wordt ervaren. Met andere woor­den: Eerst Zenderen oplossen, dat is een echte Totaalvisie! ! We wachten al zo lang ..... l!

Namens de Dorpsraad Zenderen:
Gerard Welberg, Jos Wolbers, Henk Semmekrot