Skip to main content

Uitspraak Bezwaarschrift door Rechtbank en GS

Mestverwerking op de Elhorst/Vloedbelt

Zoals bekend heeft G.S. van Overijssel en de Rechtbank Zwolle het gezamenlijke bezwaar- en beroepschrift van de Stichting behoud E/V en de Dorpsraad wel ontvankelijk doch ongegrond verklaard. Ook het bezwaar- en beroepschrift van de gemeente Borne, ingediend door zowel het College als de Gemeenteraad is ongegrond verklaard waarbij de Gemeenteraad zelfs niet-ontvankelijk is verklaard.

Wij hebben en hadden de indruk dat de bevoegde instanties een aantal argumenten wat al te gemakkelijk hebben beoordeeld. Wij konden ons dan ook niet vinden in hun oordeel. Dit gold blijkbaar ook voor de gemeente.

Wij hebben daarom besloten om tegen het besluit van de Rechtbank in hoger beroep te gaan en onze argumenten door de Raad van State te laten toetsen. Uit de praktijk blijkt dat de Raad van State nog al eens een andere mening over bepaalde zaken is toegedaan. Wij hebben de griffierechten ad € 501,00 betaald en binnen de daarvoor gestelde termijn onze gronden van beroep ingediend.

Ook het College en de Gemeenteraad van Borne konden zich niet vinden in de besluitvorming van de Rechtbank en hebben eveneens hoger beroep ingesteld bij de Raad van State waarbij met name de niet-ontvankelijkheid van de gemeenteraad en de interpretatie van de doeleinden van het vigerende bestemmingsplan uitgebreid is toegelicht.

Wij hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen van de R v S met de mededeling dat er een hoorzitting is gepland op Vrijdag 28 Juli 2017 om 10.30 uur. De Stichting behoud E/V en de Dorpsraad zal hieraan gehoor geven.

Naar verwachting zal de uitspraak omstreeks midden September plaats vinden tenzij er sprake is van een verlenging.

Als ook de Raad van State van mening is dat mestverwerking op de E/V mag dan hebben wij dit te accepteren. Verder beroep in Nederland is niet mogelijk.

Echter, er bestaat ook nog de mogelijkheid dat, door allerlei nieuwe ontwikkelingen op mestverwerkinggebied, Twence zelf zal besluiten om de mestverwerking niet door te laten gaan. Wat te denken van b.v. de contracten die de veehouders voor de duur van 10 jaren moeten afsluiten waarbij zij al die jaren gebonden zijn aan de levering van bepaalde hoeveelheden mest. Is hier voldoende animo voor? Veehouders krijgen steeds meer de mogelijkheid om hun mest onder economisch gunstiger omstandigheden aan andere mestverwerkers te kunnen leveren. De Nederlandse veehouderij kan binnen 5-10 jaar mestloos zijn oftewel opereren zonder mestoverschot, dit zegt een woordvoerder van het Topteam Agri en Food. Verder is het ook nog maar de vraag of de toegezegde SDE-plus subsidie aan Twence voldoende zal blijken te zijn om rendabel te kunnen exploiteren omdat het hier om mono-vergisting gaat. Dit alles zal de praktijk moeten uitwijzen. Laat het niet zo zijn dat, indien mestverwerking op de E/V een feit is, binnen enkele jaren zal blijken dat Twence opnieuw een miskleun op haar geweten heeft zoals dat met de vuilstort is gebeurd.

Namens de Stichting behoud E/V en Dorpsraad

E.J.A. Mossel