Parochie Zenderen

Overlijden pastoor Lambert Calis

Pastor CalisVorige week bereikte ons het droeve bericht dat onze oud-pastoor Lambert Calis op 79 jarige leeftijd in Nijmegen was overleden. Afgelopen dinsdag vond zijn uitvaartviering plaats en werd hij hier in Zenderen begraven op het kloosterkerkhof.

Lambert was pastoor in Zenderen van januari 2005 tot januari 2012.
Al snel na zijn start was hij een bekend iemand in ons dorp. Hij zocht de mensen op en was verbindend bezig, van jong tot oud. Zo liep hij mee in de optocht met (toen nog) Koninginnedag en stelde hij zich beschikbaar voor de bardienst met Carnaval in de tent. Hij had de gave mensen snel te enthousiasmeren. Na de Eerste Heilige Communie stelde hij de ouders vaak de vraag: “U heeft een mooi feest gehad. De kerk heeft wat betekend voor u, wilt u nu ook wat betekenen voor de kerk?” Zo probeerde hij binding met de kerk tot stand te brengen.
Lambert was een uiterst punctuele en breedsprakerige pastoor. Hij stond bekend om zijn mooi verzorgde handschrift. In vergaderingen werd ieder op warme wijze welkom geheten met “Weet je welkom”of “Wees welkom!” Beroemd zijn inmiddels alle spreuken, die wekelijks voor op de Vox staan. Lambert vond het belangrijk passende teksten te vinden bij feesten of gelegenheden door het jaar.

Hij was een priester in hart en nieren. Het voorgaan in de vieringen was zijn lust en leven. Op maandag had hij vaak de preek al klaar voor het volgende weekend. Vrijwilligers droeg hij op handen en zij allen kregen op hun verjaardag een telefoontje van hem. Lambert stond open voor andersoortige vieringen, kruiswegoefeningen, Mariavieringen, seniorenvieringen en Thomasvieringen. Hij probeerde vooral de jeugd aan te spreken.

Na zijn afscheid hier heeft Lambert op verschillende plaatsen gewoond. Zijn gezondheid liet hem steeds meer in de steek. Hij vond het heel moeilijk te moeten toegeven dat hij uiteindelijk niet meer kon voorgaan in de vieringen. Zijn sterven kwam voor een ieder toch onverwacht. We hopen en vertrouwen dat hij mag zijn bij Heer van leven en dood.

Namens het parochiebestuur
Maria Verheijen