Titus Brandsma in Zenderen

Titus Brandsman in Zenderen

Hiernaast een foto van Titus Brandsma en zijn klas tijdens het studiejaar 1902-1903 in Zenderen. Titus is de vierde van rechts, zittend in het gras.

 “Nooit geweten!”. Dat is nogal eens de reactie als ik vertel dat Titus Brandsma in Zenderen heeft gewoond. “Ja, en het karmelietenklooster bestaat nog!”.

Titus Brandsma, die bekend is bij velen in de wereld wordt vooral geassocieerd met Nijmegen. Daar was hij een van de eerste professoren van de Universiteit. In die stad werd Titus in 1942 ook opgepakt door de bezetter. Enkele maanden later stierf hij door mishandeling en uitputting in het concentratiekamp Dachau.

In 1985 werd de Karmeliet Titus in Rome zaligverklaard. Prachtig natuurlijk, maar voor velen was dat nog niet genoeg. Want hoe mooi zou het zijn als Titus door de paus ook zou worden heiligverklaard. Want dat was hij! Als heilige zou hij ook in de gehele wereldkerk vereerd mogen worden. En daarbij journalisten inspireren die zich in onze tijd inzetten voor de persvrijheid en eerlijke journalistiek. Maar voor een heiligverklaring was ook een echt wonder nodig. Dit lijkt er nu te zijn. Volgens Amerikaanse medici en een medische commissie in Rome is een genezing van een Amerikaanse priester medisch onverklaarbaar. Het is een wonder zeggen gelovigen. Gebeurd nadat de zieke priester en zijn parochie in 2004 intensief hadden gebeden tot Titus Brandsma.

In afwachting van nader bericht vanuit het Vaticaan, beginnen nu overal de voorbereidingen op een mogelijke heiligverklaring. Want nog nooit was die zo dichtbij. Graag vertel ik nu iedereen dat Titus Brandsma in 1902 ook in Zenderen is geweest om er met zijn studie theologie te beginnen. In datzelfde jaar deed hij hier ook zijn plechtige kloostergeloften. Nog steeds is zijn klooster bewoond en de kerk elke dag open. Je kunt er ook een kaarsje bij Titus opsteken.

De schrijver Godfried Bomans zei eens over pater Titus: “Hij was de enige mysticus op het vasteland van Europa, die een algemeen spoorweg-abonnement bezat en in treincoupés is zalig geworden”. Met zijn treinabonnement kwam Titus Brandsma als bekende Nederlander ook af en toe naar Zenderen. Voor bezoek, een vergadering of op doorreis. “Dan heeft hij nog het oude treinstation van Zenderen gebruikt”, vertelde iemand. Kijk, dat wist ik nu weer niet. Een treinstation in Zenderen? Nooit geweten!

Pastor Ton van der Gulik