Skip to main content

Vox 25.02.2016

Stand van zaken Mestverwerking op Elhorst/Vloedbelt

Wij willen U even bijpraten over de huidige stand van zaken inzake de in eerste instantie verleende vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet voor de mestfabriek op de E/V.
Zoals al in de Vox van 20-8-2015 aangegeven hebben wij gebruik gemaakt van de hoorzitting in Zwolle op 24-6-2015 waar wij onze bezwaren nader hebben toegelicht. Een aantal daarvan waren gegrond wat resulteerde in een nieuwe hoorzitting op 22-7-2015. G.S. van Overijssel hadden daarbij een aantal reparaties verricht waardoor ze toch de vergunning konden afgeven.

Wij hebben hier op gereageerd door in beroep te gaan bij de Raad van State in den Haag. De datum van de hoorzitting is al bekend namelijk 31 Maart 2016. Dit alles betreft nog steeds de vergunning voor de Natuurbeschermingswet.
De belangrijkste vergunning moet nog komen namelijk de zgn. omgevingsvergunning (WABO). Twence heeft hiervoor eind vorig jaar de aanvraag ingediend (771 pagina’s). Deze aanvraag is nu in behandeling bij G.S. van Overijssel. Een besluit is tot nu toe nog niet genomen. De gemeente Borne moet nog eerst een verklaring van geen bedenkingen afgeven op het gebied van ruimtelijke ordening. Dit houdt in dat Borne eventueel akkoord gaat met de vestiging van gebouwen en installaties voor de mestfabriek op de E/V en daarvoor al dan niet een positief advies afgeeft.
Dit heeft alleen te maken met de ruimtelijke aspecten. De omgevingsvergunning heeft hoofdzakelijk betrekking op de milieuaspecten.

Om onze standpunten duidelijk te maken bij de gemeenteraad hebben wij op 19-1-2016 gebruik gemaakt van het spreekrecht in het Politiek Beraad van de gem. Borne. Hierbij waren ook aanwezig LTO en Twence die eveneens gebruik gemaakt hebben van het spreekrecht. Naar verwachting zal Borne hierover in Maart/April een advies afgeven.
Wij hebben o.a. aangegeven dat, als het niet anders kan en onvermijdelijk is, wij niet tegen een mestfabriek zijn, alleen beslist niet weer op de Elhorst/Vloedbelt.
Bedenk wel dat het hier in eerste instantie gaat om de verwerking per jaar van 250.000 ton oftewel 250.000.000 kg varkens- en koeienstront om het zomaar even platweg uit te drukken, op korte afstand van het dorp Zenderen en nog dichter bij een aantal omwonenden. Het transport hiervan gaat voor een gedeelte via de Hoofdstraat. Gezien het te verwachten mestoverschot de komende jaren zal het alleen maar meer kunnen worden.
Wij zijn dan ook van mening dat het een foute beslissing zou zijn om dit plan door te zetten. Het moet trouwens nog blijken of het wettelijk gezien wel kan op de E/V o.a. in verband met in onze opinie strijdigheid met het vigerende bestemmingsplan.
In het verleden heeft Zenderen steeds te maken gehad met de problemen rond de vuilstort (afvalput van Twente) en in de toekomst mogelijkerwijze met genoemde mestverwerking (beerput van Oost Nederland).
De locatie E/V was zoals bekend al vanaf de opening in 1994 overbodig en is dan ook gesloten in 2000. Als dit doorgaat dan wordt Zenderen tot in lengte van jaren geconfronteerd met de lasten van deze mestfabriek. Een eventuele vergunning wordt verleend voor onbepaalde tijd.

Mocht U zich kunnen vinden in onze strijd tegen de mestfabriek dan zouden wij graag nog een beroep op U willen doen om een financiële bijdrage. Na ruim 30 jaar procederen met tientallen procedures is de bodem van onze kas in zicht. Eén procedure bij de Rechtbank of Raad van State kost al ca € 400,00 inclusief reiskosten afgezien van alle andere kosten. Een relatief klein aantal van U hebben in 2015 al gehoor gegeven door een bijdrage te storten doch niet voldoende om alle te verwachten procedures te financieren. Het gaat in feite heel Zenderen aan en al het werk wordt voor U gedaan. Mocht U hiertoe willen overgaan, het banknr is NL38SNSB 0902 2571 96 t.n.v. Stichting behoud Elhorst/Vloedbelt, Zenderen. Bij voorbaat dank.

Namens de Stichting behoud Elhorst/Vloedbelt,
E.J.A. Mossel