Skip to main content

Henk Semmekrot op zijn racefiets

Tubantia: 4 augustus 2017

De vakantie van ….
henk Semmekrot

Henk Semmekrot op zijn racefiets. "Vorig jaar legde ik 5.000 kilometer af."

Henk Semmekrot (67) is lid van de Wielerclub Zenderen en trapt heel wat kilometers weg. In het wielerseizoen, dat van maart tot eind oktober duurt, zit hij twee tot drie keer per week op zijn racefiets. Hij maakt dan tochten van gemiddeld zo'n 70 kilometer. "Vorig jaar legde ik 5.000 kilometer af." Zelfs tijdens weekendjes weg met de familie gaat de fiets mee. "Dan fiets ik samen met mijn zoon routes in de buurt van het vakantiepark."

De oud-onderwijzer beleeft veel plezier aan het fietsen, maar vindt het net zo leuk om het wielrennen te volgen op radio en tv. Vooral als de Tour de France wordt verreden. "Ik kijk naar de finish van de etappe op tv en ik luister naar Radio Tour de France, dat brengt mij altijd in een vakantiesfeer."

Het echtpaar Semmekrot is niet zo van de lange vakanties. Een week weg is meer dan genoeg. Wel maken ze met enige regelmaat een stedentrip, zo'n reis duurt immers niet zo lang. Meestal met de bus, soms met het vliegtuig. "Dat hangt van de bestemming af." Ze kiezen bewust voor een geheel verzorgde reis. "Je hoeft zelf van tevoren niets uit te zoeken, alles is geregeld. Je gaat zitten en wordt overal naartoe gebracht, de chauffeur of reisleiding kent alle mooie plekken." Op die manier hebben ze al heel wat steden gezien. "Onder meer Boedapest, Hamburg en Lissabon. Later dit jaar gaan we nog naar Athene."

Een belangrijke reden om niet lang weg te gaan is de siertuin die het nodige onderhoud vergt. En dan is er ook nog de groentetuin in Bornerbroek. Als het weer te slecht is om op de racefiets te stappen of om in de tuin te werken, dan leest Semmekrot graag een boek. Als wielerliefhebber kon hij de biografie van voormalig wielrenner Thomas Dekker natuurlijk niet laten liggen. Maar ook de boeken van Herman Finkers ontbreken niet in zijn boekenkast. "Het moet niet al te moeilijk zijn... Ik houd het meest van korte verhalen en makkelijke boeken."

ANITA DUNNEWIJK