Skip to main content

Parochie Zenderen

Noaberschap

Het Twentse noaberschap houdt in dat noabers oftewel buren elkaar bijstaan met raad en daad; een ruime en intensieve vorm van burenhulp. Daarvoor is het wel van belang dat je elkaar kent als buren.
Zo zijn op parochieel gebied zijn de noaberparochies H.H. Jacobus en Johannes van Borne-Hertme en de O.L.V. Onbevlekt Ontvangen van Zenderen begonnen met elkaar te leren kennen.
Het verzoek kwam van de O.L.V. Onb. Ontv.parochie te Zenderen. Zij zijn binnen ons bisdom de kleinste parochie: zelfstandig met een bestuur en een kerk, met een concredita-status door de Karmel verzekerd. Deze status houdt in dat pastores worden benoemd op voordracht van de Provinciaal van de Karmel, zolang de Karmel uiteraard iemand hiervoor in zijn gelederen heeft.
Op dit moment is Ton van der Gulik pastoor in Zenderen. Zoals het er nu naar uitziet misschien wel een van de laatst benoembare, zo niet de laatste. De parochie van Zenderen is hier bewust van.
Vandaar dat zij zich aan het oriënteren zijn op de toekomst. In een enquête, in mei 2022 gehouden, hebben de parochianen zich uitgesproken voor een eventuele samenwerking met de parochie HHJJ van Borne-Hertme, mocht de parochie van O.L.V. Onb. Ontv. niet meer zelfstandig verder kunnen .

Het kennismakingsgesprek met de pastores en een afvaardiging van de parochiebesturen was dus een eerste stap. Dit was een uiterst prettig en open gesprek. Van beide kanten werd over de huidige stand van zaken aan elkaar meegedeeld, zoals over vrijwilligers, over financiën, over kerkbezoek.
Van belang is de rol van het bisdom in dit verhaal, vandaar dat er ook een gesprek inmiddels heeft plaatsgevonden met vicaris Cornelissen, de pastores en een afvaardiging van de parochiebesturen.
De vicaris heeft met name geluisterd naar wat er speelt in Zenderen en Borne-Hertme.
Besloten is dat het parochiebestuur van Zenderen nu eerst in gesprek gaat met het bestuur van de Karmel om hun standpunt in dit geheel te horen.
Het contact tussen de parochies is in gang gezet. Hoe dat dit zich verder zal ontwikkelen, zal de toekomst uitwijzen. Maar het is goed om in Borne- Hertme en Zenderen van elkaar te weten en wellicht in de toekomst elkaar van dienst te zijn, als echte noabers.

Het parochiebestuur van H.H. Jacobus en Johannes parochie
Het parochiebestuur van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangenparochie