Skip to main content

Parochie Zenderen

Uit het Parochiebestuur: Nr 45

Berichtgeving uit onze vergadering van 7 december 2023

1.  Grafmonumentenverzekering
Het Bisdom Utrecht heeft besloten dat de landelijke collectieve grafmonumentenverzekering voor r.k. begraafplaatsen zal komen te vervallen. Dit betekent dat bij calamiteiten de grafstenen, enz. niet meer verzekerd zijn. Wij hebben besloten deze verzekering van grafmonumenten voor ons kerkhof niet over te nemen. Dit betekent dat bij calamiteiten de rechthebbenden van de graven zelf verantwoordelijk zijn voor de schade. 

2.  Dispensatie vacature parochiebestuur
Van het bisdom hebben we voorlopig dispensatie gekregen voor het aantrekken van een nieuw bestuurslid.
De bestuurstermijnen van onze vicevoorzitter Maria Verheijen is verlengd met 4 jaar.

3.  Onderhoud bomen kerkhof
Wij hebben besloten een offerte aan te vragen voor het onderhoud aan de grote bomen van ons kerkhof.

4.  Tarieven
Uitgebreid hebben we onze nieuwe tarieven besproken. Deze zullen per 01-01-2024 ingaan. In de komende Vox en op de website van de parochie zullen we deze bekendmaken.

5. Nieuw beleid t.a.v. het ruimen van graven op ons kerkhof
Wij hebben besloten om bij eventuele ruiming van graven op ons kerkhof voortaan “ruimen op termijn” toe te passen. Dit betekent dat pas wordt geruimd als er meerdere ruimingen tegelijkertijd kunnen gebeuren. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Wil een rechthebbende / familie na de verstreken periode toch direct een graf ruimen, dan kan dat, maar dan dient de rechthebbende /familie de meerkosten van de ruiming te betalen.

6. Standpunt m.b.t. bouwplannen Actolei
In de inspraaknotitie  van de Dorpsraad d.d. 22 juni 2023 voor het politieke beraad met betrekking tot de uitbreiding van Actolei werd geschreven dat er signalen uit de parochie Zenderen zouden zijn, die een ongerustheid weergeven over de leefbaarheid in het dorp. Wij hebben echter deze signalen nooit geuit. Als parochie Zenderen willen we juist geen stelling innemen in deze kwestie. Wij willen een goede verstandhouding met Actolei blijven houden.

Het parochiebestuur.