Skip to main content

Parochie Zenderen

Uit het Parochiebestuur: Nr 47

Berichtgeving uit onze vergadering van 15 februari 2024

1.  Trouwlocatie
De gemeente Borne heeft een brief gestuurd waarin wordt aangegeven dat het mogelijk wordt in alle openbare ruimtes een wettelijk huwelijk te sluiten. Wij hebben besloten, als dat wenselijk is, ook de kerk in Zenderen hiervoor beschikbaar te stellen.

2.  Berichten vanuit Bisdom
Er komen regelmatig berichten vanuit het Bisdom. Wij willen op de site van onze parochie een aparte rubriek met als titel “Berichten Bisdom” inrichten.

3.  Kerkingang, bordes en toegangsdeur
Het bordes van de kerkingang moet gerestaureerd en opnieuw opgebouwd worden. Ook de kerkdeuren van de hoofdingang, de leuning van de invalidenopgang hebben een schilderbeurt nodig. Hiervoor is offerte opgevraagd bij het bouwteam Maatvast.

4.  Bomenonderhoud kerkhof
De grote bomen op ons kerkhof hebben een onderhoudsbeurt nodig. Wij zijn bezig hiervoor offertes aan te vragen.

5.  Kerkbeveiliging
Zoals u wellicht al hebt gezien, de kerkbeveiliging is nagenoeg afgerond. Beveiligingscamera’s zijn aangebracht op het kerkplein en in de kerk. In de Sacristie kan plein en kerk d.m.v. een computerscherm in de gaten worden gehouden. Er worden opnames gemaakt.

6.  Dubbeldiep begraven
Vanwege de steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden, de extreme regenval, de hoge grondwaterstand, is het niet altijd verantwoord dubbeldiep te begraven op ons kerkhof.
Wij hebben besloten dubbeldiep te blijven begraven, als dat technisch kan worden uitgevoerd, i.v.m. het grondwaterpeil. Alle in het verleden gedane toezeggingen m.b.t. dubbeldiep begraven in enkele en dubbele graven kunnen gewoon doorgaan.
Als op een gegeven moment, vanwege het hoge grondwaterpeil, het niet mogelijk is om dubbeldiep te begraven, dan wordt uitgeweken naar begraven naast elkaar.

7.  Toekomst parochie Zenderen
Wij hebben in de afgelopen weken, goede gesprekken gevoerd tussen ons bestuur, Vicaris R. Cornelissen van het bisdom Utrecht en Pastor J. Jansen en een afgevaardigde van de buurtparochie HJJ van Borne/Hertme. Het vervolg hiervan zal leiden tot een kennismakingsgesprek tussen beide parochiebesturen.

Wij besloten op vrijdagavond 17 mei 2024 een Parochieavond te organiseren waarin de Financiële zaken van onze parochie wordt besproken en waarin u volledig wordt voorgelicht over de toekomst van de parochie Zenderen en de komende samenwerking tussen de parochies Zenderen en Borne. Pater provinciaal Huub Welzen zal hiervoor tevens worden uitgenodigd.

8.  Herbenoeming bestuursleden
Het Bisdom Utrecht heeft goedkeuring verleend aan de herbenoeming van Koos Caarls als penningmeester en Vincent Kuipers als secretaris van het parochiebestuur te Zenderen.

Het parochiebestuur