Skip to main content

Parochie Zenderen

Uit het Parochiebestuur: Nr 29

Berichtgeving uit onze vergadering van 17 februari 2022

1.   Gesprek met de kascommissie
Het parochiebestuur heeft een gesprek gehad met de kascommissie. Gesproken is over de door het Bisdom Utrecht toegestuurde leidraad kas-controle. De kascommissie en parochiebestuur zijn van mening dat deze leidraad organisatorisch niet uitvoerbaar is voor kleinere parochies.  Dit geldt ook voor de parochie Zenderen. Het parochiebestuur gaat hierover in gesprek met het bisdom.

2.   Coronamaatregelen
De coronamaatregelen worden in de komende weken versoepeld. Langzaam wordt naar de “oude situatie” toegewerkt.
Wij hebben de volgende besluiten genomen:

  • Er wordt overleg gevoerd met de collectanten i.v.m. opstart na corona.
  • Er wordt overleg gevoerd met de acolieten i.v.m. opstart na corona.
  • Het communiescherm blijft voorlopig in gebruik.
  • Het blijft mogelijk de handen te ontsmetten bij binnenkomst in de kerk.
  • De stickers op de banken worden verwijderd.
  • De livestream tijdens kerkdiensten blijft gehandhaafd. Het is alleen mogelijk de viering op zondag live te bekijken. Ook andere vieringen kunnen via livestream worden uitgezonden, deze mogelijkheid blijft.

3.   Enquête 2022 Parochie Zenderen
In deze moeilijke tijd is het vooral goed om plannen te maken waaraan je je vast kunt houden. Wij zijn bezig met een beleidsplan, dat een richting moet geven voor de toekomst van onze parochie. Maar, de invulling hiervan moeten we samen doen. Draagvlak creëren is essentieel. Daarom willen wij een enquête 2022 houden onder de parochianen van Zenderen. In deze enquête worden vragen gesteld m.b.t. de toekomstplannen van onze parochie en het kerkhof. Deze enquête willen wij in april 2022 verspreiden. Wij zijn erg gesteld op uw mening. Wij hopen dat u allemaal mee wil doen. Nadere berichtgeving hierover volgt nog.

4.   Incidenten in de kerk
Via pastor Ton van der Gulik hebben wij vernomen dat er de afgelopen tijd enkele incidenten ( onregelmatigheden) zijn gebeurd in onze kerk. Zo zijn er lampen en een slotje verdwenen en is er geplast in de kerk. Wij willen dit in de komende tijd ernstig in de gaten houden. Voor de toekomst stellen wij enkele vragen: Kan de veiligheid in onze kerk nog worden gegarandeerd? Is sluiting van de kerk op bepaalde tijden een optie?

5.  Parkeren op het kerkplein
Op het kerkplein wordt de laatste tijd veel geparkeerd. Niet alleen door de parochianen en de bezoekers van het karmelietenklooster, maar ook door toeristen. Dit komt mede doordat de parkeerplaats bij Seminar is gesloten voor toeristen. Het parochiebestuur wil hierover een brief schrijven naar de Gemeente Borne.

6.  Kerkhof
Regelmatig krijgen we de vraag hoe het met de plannen van het kerkhof gaat.
Ook krijgen we vragen over het ruimingsbeleid. Op dit moment hebben we helaas nog niet van ieder aangeschrevene bericht terug ontvangen. Dus het ruimen duurt nog even.
Helaas was in deze vergadering de tijd te kort om hier uitvoerig op in te gaan. Het punt Kerkhof zal in onze volgende vergadering als eerste op de agenda staan.

Het parochiebestuur